Copy
NM Nyt, november 2014
Nordiske Mediatorer MMCR
Masters in mediation and conflict resolution
Læs nyhedsbrevet i din browser
Henvend dig til foreningen via: kontakt@nordiskemediatorer.com

INDHOLD
  • Gratulerer!  Det skal bli fint å møtesFormand Trond Lexau giver et tilbageblik på tiåret for foreningen
  • Jubilæum i selskab med Tor Nørretranders - Sætter nærvær og sammenhæng i centrum
  • Konference - Under overskriften "Konflikter i Arbejdslivet"
  • Mægling nu på video - Se den!
  • Salgskursus - Lær at sælge konflikthåndtering og konfliktmæglingsmetodik
  • At komme hinanden i møde frem for at fordømme, straffe og ekskludere - Anmeldelse af den længe ventede bog "Mellem os, ABC til konflikt" 
  • Mægling løser nabokonflikter - Erfaringer fra en boligorganisation
  • Årligt seminar i Norge - Planlægningen er i fuld gang
  • Folkemødet 2015 - Vil du med?
  • Ligger du i-nde med en nyhed? Så fat tastaturet og skriv til os



DET
      SKER
2014
28. november            

2015
20. marts
20.marts
19. maj
11.-14. juni
24.-26. august
4. december

Jubilæum i selskab med Tor Nørretranders


Åben konference om konflikter i arbejdslivet
Generalforsamling i forlængelse af konferencen
Salgskursus
Folkemødet på Bornholm
Seminar i Norge
Julefrokost

 

Gratulerer!  

Det skal bli fint å møtes
Det er blitt hele 10 år siden det første holdet tok ansvaret for å skape en forening, for å kunne ta våre felles verdier videre. Unnfangelsen skjedde i tårnværelset i Københavns Domkirke, kloss i Universitetets gamle hovedbygning. En god start, med andre ord

Mye har skjedd gjennom disse årene. Mange av oss hadde intensjoner om å drive med aktiv megling, men innså at det ikke var realistisk som levevei. Følgelig gikk man tilbake til sin tidligere arbeidshverdag. Likevel med en ny bevissthet og en ny energi. Andre driver med kurs og undervisning, og dertil litt megling. I stadig større grad gjennom årene etablerer man nå egen virksomhet, hvor megling kombinert med kurs ser ut til å gi grunnlag for eksistens.

Og så kommer det bøker ut av hendene fra stadig flere!  Vårt felt vokser og utviklingen er synlig. Vår kompetanse er det da også i stigende grad bruk for. Sammen danner vi den kraft som skal til for å flytte grenser. Vi er alle ambassadører og vi formidler i dag våre verdier og ideer bredt utover i samfunnet.

 
Foreningen har utviklet seg i samsvar med denne utviklingen. Samtidig som vi søker å ta vare på det sosiale og faglige fellesskapet, har vi vendt oss utover i samfunnslivet og blitt synlig i det nordiske landskapet. Vi har laget viktige arrangementer, under Cop15 i København, (med deltakelse blant annet fra en nobelfredsprisvinner), vi har arbeidet med mennesker i varme konflikter gjennom arrangementer i Hardanger (Norge) og på Samsø (Danmark).

I små og store arrangementert har vi bodd sammen, arbeidet sammen og tenkt sammen. Vi kjenner hverandre stadig bedre, og vi er istand til å bruke hverandre. Slik drives utviklingen videre.

Jubileeet gir oss muligheter for å styrke kraften og utviklingen. Vi trenger nå å koble sammen kraften fra de første hold, via mellomholdene og til de nyeste hold. Derfor skal du møte frem på jubileumsfesten fredag den 28.november. Det skal bli fint å møtes!

Vennlig hilsen
Trond Lexau
Formand
Jubilæum i selskab med

Tor Nørretranders
 

Nordiske Mediatorers 10 års jubilæum er lige op over, og det fejrer vi i selskab med forfatter og samfundsdebattør Tor Nørretranders. Vi berører kendte og ukendte perspektiver på nærvær og sammenhæng
 
Arrangementet foregår den 28. november i København. Tor vil under parolen ”Vær nær – sammenhæng i samfundet” åbne op for en dialog om samarbejde og tillid, empatiens virkninger og fællesskabets kraft. Allerførst vil der blive serveret en lækker brunch.
 
Arrangementet er åbent for alle med konflikthåndterings- og mæglingskendskab. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, kan du stadig nå det. Skriv til
nordiskemediatorer@gmail.com
 
DATO 28. november kl. 11-16
(brunch fra kl. 11-12)

STED Forfatterforeningen,
Strandgade 6, København

PRIS 550 kr. for alle
 
Jubilæumsmiddag
Foredraget og debatten runder vi af med en hyggelig jubilæumsmiddag. Medlemmer af Nordiske Mediatorer kan tilmelde sig ved at skrive en mail til nordiskemediatorer@gmail.com

Konference

Konflikter i
Arbejdslivet


 
Vi lever i et samfund under hastig forandring. Reformer, fusioner, omstruktureringer og andre organisationsændringer stiller krav om at kunne omstille sig og samarbejde på ny måder

I kølvandet på gennemgribende forandringer opstår der ofte individuelle og mellemmenneskelige konflikter om fordeling af ressourcer, anerkendelse af arbejdsindsat og vilkår for arbejde.

Hvis sådanne konflikter først slår rødder og forgrener sig i organisationer kan det få vidtrækkende konsekvenser som f.eks. medarbejdere der går ned med stress, et eksploderende sygefravær og dalende tillid og trivsel. Det øger selvsagt hverken produktivitet eller kvalitet i organisationer.

En mæglende tilgang
Foreningen Nordiske Mediatorer fejrer 10-årsjubilæum og inviterer mediatorer og andre til en konference den 20. marts 2015 i København.

DATO Fredag den 20. marts 2015
STED Mogens Dahls Koncertsal,
København


På konferencen arbejder vi os ind i materien af at løse konflikter i arbejdslivet gennem en mæglende tilgang. Det handler om, hvordan vi ved at lade medarbejdere vokse og udvikle sig får organisationer til at vokse og udvikle sig.

 
Fra spænding til arbejdsglæde
På programmet er forfatter Jon Kjær Nielsen, der vil holde et foredrag under overskriften ”Fra Spændinger Til Arbejdsglæde”. Jons budskab er, at vi selv har stor indflydelse på vores arbejdsmiljø.

Foredraget er struktureret omkring tværfaglig forskning og praktiske eksempler fra arbejdspladser, der er gået foran. Alt sammen leveret i et nede-på-jorden sprog, uden konsulentsnak og TBF’er (TreBogstavsForkortelser). Se mere på www.jon.dk

Dette og andre foredrag vil skabe rammen for livlige debatter i workshops. Du kan vælge en af fire workshops:
  • Lederen som konfliktløser
  • Konflikthåndtering i udviklingsprojekter
  • Resultater fra et mæglingsprojekt
  • Fælles mæglende processer i personalegrupper – værdier og design
Kom fra nær og fjern
Spred ordet om konferencen og inviter bredt i dit netværk, så vi kan udbrede viden om og kendskab til mæglingsmetodikken. Konferencen er åben for alle. I starten af 2015 sender vi et program og nærmere oplysninger.
Mægling nu på video
Nordiske Mediatorer har fået lavet en præsentationsvideo om mægling. Formålet er at gøre det tydeligere for mennesker omkring os, hvad mægling er og kan

Videoen er blevet til i samarbejde med Ruth Juul, Marion Thorning og Susanne Branner Jespersen fra Nordiske Mediatorer og et par skuespillere,

 
som har erfaring med mægling via vores eksaminationer.

Del gerne videoen på de sociale medier, så vi får spredt kendskabet til Nordiske Mediatorer og konfliktmægling.

Se videoen her eller på foreningens hjemmeside.
Salg av konflikthåndtering og konfliktmeglingsmetodikk
To ganger er mange ganger, tre ganger er tradisjon. Suksessen fra 2012, 2013 & 2014 fortsetter!
  • Er du for lite ute og megler?
  • Kommer ikke konfliktene rennende inn?
  • Snakker du fortsatt om konflikthåndtering og meglingsmetodikk mer enn å gjøre det?
Vi har også i år gleden av å kunne tilbydere muligheten av å bli mer assertive og pro-aktive for å komme på banen med konflikthåndtering og meglingsmetodikk. I løpet av én dag tar vår kollega, Kjell Ribert, deg gjennom dine viktigste hindringer for å bli en mer fremoverlent bidragsyter til å få vårt nye paradigme ut blant folk.
 
Kurset er erfaringsbasert og du vil ha glede av å delta i år, selv om du har vært med før. Både nye og ”gamle” deltagere er hjertelig velkomne. De som har vært med tidligere vil kunne fokusere på de beslutningene de tok i løpet av forrige kurs, se hvor langt de har kommet, og få bistand til å komme over nye hindringer.
Har du noen spørsmål, kontakt Kjell Ribert, kjell@ribert.no, +47 900 84 775, www.ribert.no.
 
TID: 19. mai 2014 kl. 10.00 - 16.00
STED: Tårnby Gymnasium
PRIS: Dkk 1.000,- medlemmer,
Dkk 2.500,- ikke-medlemmer

KURSUSLEDER: Kjell Ribert

 

Boganmeldelse 
 
At komme hinanden i møde
frem for at fordømme, straffe og ekskludere

 
”Mellem os, ABC til konflikt” er skrevet af fire medlemmer af Nordiske Mediatorer; Jens Emborg, Mie Marcussen, Marion Thorning og Bo Ørsnes.

Bogen handler om, hvordan du kan vælge en mæglende tilgang til de konflikter, der opstår i familien, på arbejdspladsen og i andre sociale sammenhænge, hvor mennesker mødes.  Konflikter er en del af livet og afhængigt af, hvordan man griber dem an, kan de enten udvikle sig konstruktivt eller destruktivt.

Bogen beskæftiger sig med situationer fra dagligdagen. Den stiller skarpt på det nære fællesskab, hvor personerne betyder noget for os. Der hvor man har direkte eller indirekte indflydelse på at vælge, hvordan man håndterer konfliktsituationer og hvilke konsekvenser disse valg kan have for konfliktens udvikling.  

Udgangspunktet i bogen er, at man altid har mulighed for at komme hinanden i møde frem for at dømme, straffe og ekskludere. En mæglende tilgang beskrives som en fremgangsmåde, der styrker menneskelige relationer og gør det daglige samspil frugtbart, også når vi er under pres.

ABC´en består af tre grundlæggende elementer, og giver en enkel opskrift på, hvordan du kan gå til konflikter.  A: tænk vi, B: undersøg, og C: gør noget. De tre handleanvisninger eksemplificeres i tre fortællinger om konflikter i det levede liv hhv. i familien, på arbejdspladsen og i en boligforening.  Dette underbygges med udvalgt konfliktteori, som demonstreres anvendt i de tre fortællinger. 

Bogen er unik inden for litteratur om konflikter. Den er velskrevet og let at læse. Der behøves ingen forkundskab til emnet for at få udbytte af læsningen. Læseren vil uden tvivl kunne genkende sig selv undervejs i bogen og få megen stof til eftertanke.  

Det skinner igennem hele bogen, at forfatterne har stor erfaring med at bidrage til konfliktløsning mellem mennesker. De tager konsekvent udgangspunkt i det levede liv, som vi alle kan genkende og leder os kærligt og uden fordømmelse gennem eksempler på, hvor mennesker går fejl af hinanden, og hvordan de alternativt kan vælge at gøre.

 
Selvom bogen giver en enkel ABC opskrift er den ikke ude i et ærinde om, at det er nemt eller uden problemer at ændre egen adfærd og måder at tænke på. Den peger på, at der i konflikter mellem mennesker opstår, når der er noget på spil. Uden løftede pegefingre gives der forslag til undervejs om, hvordan man kan arbejde med sin tilgang til konflikter, herunder håndtere egne følelser og anerkende den anden part i konflikten.

Bogen har sin helt egen tone og bærer tydeligt præg af forfatternes tro på det gode i mennesket og på vigtigheden i at bidrage konstruktivt til skabende og nærende menneskelige fællesskaber.

Vi skal gå imod strømninger af overdreven individualisme og holdninger som tager udgangspunkt i fordømmelse, hævn og straf og ekskluderer mennesker fra fællesskabet. ”Mellem os” er et væsentligt bidrag til de overvejelser, vi selv må gøre os i de nære relationer og de samtaler, vi til stadighed må have med hinanden om, hvordan vi sammen kan tage ansvar for et bæredygtigt fællesskab.

Dette er en rigtig god bog, som jeg kan anbefale alle at læse.  Du bliver klogere på konflikter og på dig selv. Er du i en konflikt, så tag bogen under armen. Den hjælper til at sætte spejlet op på en kærlig måde – og få dig til at reflektere over: ”Hvad mon jeg selv kunne gøre anderledes? ”

Har du et job, hvor du arbejder med proceskonsulentopgaver eller rådgiver mennesker er der mange elementer i bogen, du kan tage ud og bruge direkte.

Forfatterne håber, at det skinner igennem, at bogen er skrevet fra hjertet og hjernen og at den retter sig mod læserens hjerte og hjerne. Det kan hermed bekræftes af undertegnede læser.

Bogen er medrivende og man får umiddelbart lyst til at gå i dialog med forfatterne. En gang imellem måtte jeg stoppe op, tage en dyb indånding og fælde en tåre.

Marianne Wiese
Cand.jur., kropsterapeut
Master i Konfliktmægling

 
Tidligere publiceret af KAB

Mægling løser nabokonflikter

 

Naboer kan hjælpes til en holdbar løsning af konflikter med konfliktmægling, viser de første erfaringer fra et forsøg i boligorganisationen KAB

 
KAB indledte 1. maj 2014 et forsøg om konfliktmægling i sager om naboklager. Foreløbig er der afholdt flere mæglingsmøder – nogle af et par timers varighed andre, der har krævet flere møder. I hovedparten af forløbene har parterne opnået at finde en vej videre.Anja Hofgaard, konfliktmægler i KAB, siger:

”I stort set alle sager har parterne sammen fundet ud af, hvordan de kan få naboskabet til at fungere. Det er ikke, fordi man skal være perlevenner, men man skal kunne være i sit hjem og føle sig tryg og tilpas, når man møder hinanden på fællesarealer, til møder eller lignende. Denne forbedring kan også mærkes i omgivelserne f.eks. blandt naboer eller på ejendomskontoret”. 

Støj og chikane
Støj og chikane er de gennemgående temaer i de nabokonflikter, der ender på Anja Hofgaards bord. Hun forklarer om fordelene ved at benytte konfliktmægling i disse sager:
”Det er meget svært at skabe en holdbar løsning i en sag ved at den ene part får ret, hvis de fortsat skal være naboer. Konflikter har det med at glide ind i hinanden, og man husker, hvad der er gjort og sagt tidligere i andre situationer. Hvis man ikke tager fat om netop dette og får arbejdet med den indbyrdes relation, så vil gamle konflikter stadig ligge og ulme og bære ved til bålet, når der kommer nye problemer, man skal tackle”.

 
Modige Mennesker
Det kræver mod at sige ja til en konfliktmægling. For mange mennesker er det grænseoverskridende, fortæller Anja Hofgaard. ”Nogle har jo undgået at møde naboen på opgangen og har måske ikke talt sammen i årevis. Skiftet til så pludselig at sidde ansigt til ansigt og endda lytte på, hvad den anden siger, selvom det strider én imod – det kræver noget af den enkelte. Jeg har dyb respekt for, når folk vælger at sige ja til en konfliktmægling. Og ofte viser det sig, at begge parter har nogle rigtig gode bud på og konkrete ideer til, hvordan en løsning kan se ud”.

Vidensbehov
Konfliktmæglingen har fået en varm modtagelse på ejendomskontorerne og blandt de beboere, Anja har været i kontakt med. Men beboerne er ofte usikre på, hvad tilbuddet om mægling omfatter.

”Jeg oplever et behov for at udbrede mere viden til beboerne om, hvad konfliktmægling er og kan. Nogle tror, at det kan påvirke deres boligsituation, at de siger ja eller nej. Andre at de kan forvente en undskyldning fra den anden part i en mægling. Der er brug for, at vi forklarer og udbreder mere”.

Ud over mæglingsforløbene har Anja Hofgaard gennemført en række sparringsmøder og –samtaler i sager, hvor kun den ene part ønsker mægling.

Forsøget om konfliktmægling er en del af udviklingsprojektet ’En hånd til alle’, og modtager støtte fra Bikubenfonden og Realdania.


Årligt seminar i Norge
Vores seminar er blevet en tilbagevendende begivenhed for mastere i konfliktløsning. I de på en gang spektakulære og fredfyldt norske fjelde er der tid til fordybelse og nærvær med hinanden. Det er en helt igennem livsbekræftende oplevelse

Riv et par dage ud af din kalender for det nye år. Den næste samling er sat til den 24.-26. august 2015. Marianne Wiese (Hold 6) og Ulla Viskum (Hold 4) står for at planlægge seminaret, hvor de vil tage højde for tilbagemeldinger fra sidste seminar.

 
Her blev der lagt særligt vægt på faglig fordybelse, refleksion, dialog og sparring. Ligesom der var et udtalt ønske om at sætte vores faglighed og kompetencer i spil.

Marianne og Ulla modtager meget gerne ideer til seminariets indhold, faglige temaer og arbejdsformer. Send en mail til ulvi@ucl.dk eller ring til 20 56 29 47 senest den 1. februar 2015. Vi planlægger at have et program klar først på foråret 2015.

De bedste hilsner
Ulla Viskum

 

Folkemødet 2015

Vil du med? 


 
Folkemødet er oplagt til at skabe større opmærksomhed om mægling som et seriøst alternativ til det klassiske juridiske system

I 2013 var Nordiske Mediatorer repræsenteret på Folkemødet på Bornholm. Vi var til stede med forskellige former for happenings, der satte fokus på forståelse af konflikter og en mæglende tilgang til håndtering af dem.

Det ville være spændende, hvis det kunne lykkes at være repræsenteret den 11.-14. juni 2015.
For at det kan lykkes, skal vi dels have en initiativgruppe, dels have held til at finde et sted at overnatte.

Hvis du har lyst til at være med i en initiativgruppe eller har kendskab til overnatningsmuligheder, så hører jeg meget gerne fra dig.  Kontakt Ruth Juul (hold 6) ved at skrive en mail til Rj@kondia.dk eller ringe til 22 45 97 65.

Med forventningsfulde hilsener
Ruth Juul

 
Ligger du inde med en nyhed?
Hvis du har en artikel eller et andet materiale til vores nyhedsbrev, så hører vi gerne fra dig. Skriv til Nordiske Mediatorer på kontakt@nordiskemediatorer.com
Fristen for modtagelse af materiale til næste nyhedsbrev er den 31. januar 2015.
 
Copyright © 2014 Nordiske Mediatorer MMCR - Masters in Mediation and Conflict Resolution
Du modtager NM Nyt, fordi du er Master i Konfliktmægling fra Københavns Universitet, eller fordi du har vist interesse foreningen Nordiske Mediatorers arbejde.

Skriv til os:
kontakt@nordiskemediatorer.com

Besøg vores hjemmeside:
http://nordiskemediatorer.com/

Frameld NM Nyt    Opdater mine informationer

Email Marketing Powered by MailChimp