Beretning om tur med „Konfliktfagligt netværk omkring hjerne/bias“ til Oslo den 7. – 8. april 2019


Vi: Mie Marcussen, Jette Regnarsson, Aina Trobe, Kirsten Zuschlag og undertegnede er ved at have gennemført vores første projekt, at arbejde med bogen: At tænke hurtigt og langsomt af Daniel Kahneman. 

Da vi er et netværk af nordiske mediatorer, havde vi besluttet at lægge et møde i Oslo, der vidste sig fra sin mest milde og solbrillekrævende side.

Bernt Lien mødte os ved toget ved foden af Kolsåstoppen søndag middag, hvor vi fik selskab af Ann Frederiksen. Vi havde gode personlige snakke til og fra toppen, hvor vi nød en fin udsigt samt Solo og Kvikk Lunsj, som sig hør og bør

Benene var ikke helt slidte, så de danske turister fortsatte med en lille byvandring til operaen, hvor blikket igen kom på langdistance.

Mandag mødtes vi på Rikshospitalet, hvor Bernt Lien står for uddannelsen af ca. 1.400 ledere ud af i alt ca. 31.000 ansatte. Bernt delte gavmildt ud af sin viden og erfaringer, herunder inddragelse af ledernes personlige karaktertræk, konfliktstile og hvordan han arbejder med dialogen. Han nævnte mange praktiske øvelser, som f.eks. forskellen mellem det folk gør, og det de siger, at de gør.

  • Marshall Rosenberg: Learning to speak Giraf.
  • Morten Münster: Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag.

Vi havde alle taget en gratis test på: http://www.viacharacter.org/www/Character-Strengths-Survey.
Testen er baseret på positiv psykologi og sætter 24 karaktertræk i rækkefølge efter styrke. Ifølge teorien henter man sin energi i de stærkeste karaktertræk, og det er med dem man kan forbedre sine resultater. De andre er ikke nødvendigvis dårlige, men man skal arbejde mere for det. Hvis man gør noget, som ikke er naturligt for en selv, skal man bruge rigtig meget energi. Derefter prøvede vi at arbejde med vore egne 3 stærkeste styrker, herunder hvordan de enkelte karaktertræk kommer til udtryk og deres modsætning, som vi har brug for at kunne samarbejde med. På masterstudiet introducerede Martin Euwema os for samme metode.

Det var overbevisende at høre teorien anvendt i praksis og det gav god mening i forhold til det kognitive bias codex, som vi har læst om hos Daniel Kahneman, hvor alle de kognitive genveje, der bliver til vildveje, kan være en udfordring for den gode kommunikation. Hvis vi var rationelle, ville vi komme frem til et andet resultat.

Indenfor NLP (neurolingvistisk programmering) arbejder man også med karaktertræk og kognitiv påvirkning, som brugt manipulerende bliver uetisk. Det er en balance også for mediatorer.

Mie Marcussen kom med et oplæg om de tre følelsesmæssige systemer og henviste til følgende:

  • Poul Gilbert: Mindfulness og medfølelse
  • Lise August: Sensitiv balance
  • Podcast: Hjernen på overarbejde, hvordan man gennem ’compassion’ for mennesker til at præstere.

Vi er klar til at drage ud i verden igen og vil gerne have selskab!

Anne-Marie Boysen